4 van 9

Hoe kan ik het uiterlijk van mijn product beschermen als model?

In de Benelux kan je je model beschermen via een registratie bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Zie je het grootser? Dan kan je er ook voor kiezen om het in de hele EU of zelfs wereldwijd te registreren.

Controleer vóór je aanvraag nauwkeurig of je model inderdaad nieuw is en een eigen karakter heeft zodat het model zeker geldig is. Het bureau waar jij je aanvraag doet, is hier niet voor verantwoordelijk, jij dus wel. Raadpleeg hiervoor de relevante databases (in de Benelux, de EU en wereldwijd). Aangezien niet alle modellen geregistreerd zijn check je best ook magazines, catalogi van tentoonstellingen, het internet,... Schakel je liever externe hulp in? Neem dan contact op met een gespecialiseerde professionele adviseur in je buurt via de Beneluxvereniging voor merken- en modellenrecht (bmm).

Denk eraan dat als je je model zelf openbaar maakt door het onder andere vóór registratie publiek te tonen of op de markt te brengen, je de nieuwheid of het eigen karakter ervan mogelijk tenietdoet. Gelukkig is er wel een uitzondering: als ontwerper heb je na het openbaar bekendmaken van je model twaalf maanden de tijd om je aanvraag tot registratie in te dienen.