Hoe zit het met inbreuk? Hoe kan ik zelf inbreuk voorkomen en hoe moet ik er tegen optreden?
Er bestaat al een ouder(e) gelijkaardig(e) naam en/of logo, is dit een probleem?
Om je naam en/of logo optimaal te beschermen, moet je er zeker van zijn dat geen enkel ander bedrijf al eenzelfde of soortgelijk(e) naam en/of logo heeft geregistreerd voor dezelfde of soortgelijke producten en diensten. Je wil de merkrechten van anderen namelijk niet schenden. Daarom is een grondig onderzoek naar je concurrenten van groot belang. Zoek naar namen/logo’s in de regio(’s) waar je je merk wil gebruiken.
Deze bronnen zijn nuttig bij je onderzoek:
- voor de Benelux: https://www.boip.int/nl/merkenregister#/
- voor de EU: https://euipo.europa.eu/eSearch/
- wereldwijd: TM View https://www.tmdn.org/tmview/#/tmview
Er bestaat een jonger(e) gelijkaardig(e) naam en/of logo, hoe kan ik reageren?
Als iemand zonder jouw toestemming een jonger(e) naam en/of logo gebruikt die of dat gelijk is aan of lijkt op jouw oudere merk voor identieke of soortgelijke producten of diensten, dan kan je die persoon beschuldigen van inbreuk. Probeer eerst contact op te nemen en vraag de andere partij uitdrukkelijk te stoppen met het gebruik van deze naam en/of dit logo. Geen succes? Dan kan je naar de rechtbank stappen om je merkrechten tegen de inbreukmaker af te dwingen.
In het geval dat een andere partij een aanvraag voor de registratie van een merk heeft ingediend dat met jouw merk in conflict is of er mogelijk inbreuk op maakt, kan je ook een oppositie indienen tegen de jongere merkaanvraag. Een oppositie is een eenvoudige en relatief goedkope procedure om een merkengeschil via het bevoegde merkenbureau op te lossen zonder naar de rechter te stappen.
In geval van inbreuk is het verstandig om de hulp van een gespecialiseerde juridische professional in te roepen, bv. via de Beneluxvereniging voor merken- en modellenrecht (bmm).
Wil je meer weten over wat je verder moet doen of heb je meer informatie nodig? Onze partners kunnen je helpen!