3 van 10

Wat zijn de voorwaarden om mijn logo en/of productnaam als merk te beschermen?

Om in aanmerking te komen voor registratie moet je toekomstige merk aan een aantal wettelijke vereisten voldoen:

  • Je naam en/of logo moet onderscheidend zijn

Wat is het belangrijkste doel van een merk? Je wil klanten informeren dat de producten en diensten die ze kopen van jouw bedrijf afkomstig zijn. Klanten moeten je merk onmiddellijk kunnen herkennen en aan jouw bedrijf linken, zonder dat het hen aan je concurrenten doet denken.

Neem bijvoorbeeld een inscriptie zoals ‘Ik hou van je’ in een ring. Hieruit kan je niet de precieze herkomst van het product afleiden. Als je dat ziet, denk je niet aan een bedrijf, maar eerder aan een tedere gravering voor een geliefde. Daarom kan het niet geregistreerd worden als een merk.

  • Je naam en/of het logo mag niet beschrijvend zijn

Door een merk te registreren, heb jij het exclusieve gebruik van een teken (woord, logo enz.). Om die reden mag je geen algemeen woord gebruiken dat de aard van het product of de dienst aanduidt. Stel dat je het woord ‘hamburger’ wil laten registreren om hamburgers te verkopen. Jij krijgt dan het alleenrecht op dit woord en anderen zouden dat woord niet meer mogen gebruiken. Dat is uiteraard onwenselijk, want dat woord moet beschikbaar blijven voor jou en je concurrenten.

Om voldoende onderscheidend te zijn en je klanten te informeren over de herkomst van producten/diensten die ze bij jou kopen, mag je merk niet beschrijvend zijn