VN bekronen octrooi van Nederlandse Hydraloop

Hydraloop H300 in Dew next to mother and child
Geschatte leestijd
< 3 min
Gepubliceerd

Je zwembad vullen met gebruikt douchewater? Volgens Hydraloop is het filteren en hergebruiken van water de oplossing voor de stijgende waterschaarste. En dat vinden de Verenigde Naties ook. Zij kroonden het bedrijf uit Leeuwarden tot één van de winnaars van het WIPO Global Awards Program. Die organisatie kijkt naar bedrijven die intellectuele eigendom gebruiken om een positieve impact te hebben op de wereld. Wij gingen langs bij oprichters Sabine Stuiver en Arthur Valkieser.

45% water besparen met een geoctrooieerde technologie

Zoals je weet, moet je een goed idee proberen af te schermen. En Hydraloop heeft zo’n goed idee, dat ze verder uitgewerkt hebben om vervolgens een octrooi te bekomen.De geoctrooieerde technologie verovert met een rotvaart de wereld: het op een bepaalde manier filteren van water uit je bad, douche, airco en wasmachine en het hergebruik van dit water voor je toilet, tuin of zwembad.

De jury van het WIPO ( -de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom-, een gespecialiseerde organisatie van de VN) loofde de unieke en geoctrooieerde technologie die wereldwijd het waterverbruik doet dalen. Hydraloop claimt dat haar technologie tot 45% leidingwater en tot 45% afvalwater kan besparen. Een technologie die vooral een combinatie blijkt van verschillende technieken. “We gebruiken onder andere sedimentatie, flotatie, skimming en een aerobe bioreactor. Dat zijn ingewikkelde termen, maar samen maken ze wel het product tot wat het vandaag is. Die gegroepeerde technologie hebben we door een octrooigemachtigde in een octrooi laten gieten”, vertelt Stuiver.

Een sterk idee is goud waard

Het is niet de eerste award voor Hydraloop. In 2020 won het op de bekende Amerikaanse technologiebeurs CES maar liefst 4 awards, waaronder die voor beste innovatie en beste duurzame idee. Ook in eigen land kaapte het al enkele innovatieprijzen weg. En op Netflix komt Hydraloop aan bod in de documentaire Brave Blue World.

Een goed idee is de kern van je bedrijf. Dat idee moet je op elk moment beschermen. We hebben ondertussen 120 partners in 50 landen. Op termijn willen we dat uitbreiden. (...) Bovendien is ook een sterk merk (Hydraloop, red.) goud waard. Of zoals wij het noemen: blauw goud

Sabine Stuiver , Co-founder Hydraloop

Mix van intellectuele eigendom zorgt voor waardevol bedrijf

“De award van de VN is een geweldige erkenning van de waarde van onze intellectuele eigendom”, vult Valkieser aan. “Onze technologie is uniek en verandert wereldwijd de markt. Maar het intellectuele eigendom reikt verder dan ons octrooi. Ook onze bedrijfsnaam, logo en aspecten van onze website zijn beschermd.” Het is juist die mix van intellectuele eigendomsrechten dat een bedrijf waardevol maakt. Om die reden raadt Hydraloop dan ook aan om professionele hulp in te roepen. “We hebben al enkele keren een conflict gehad in andere landen met bedrijven die onder de naam Hydraloop een project wilden opstarten. We stonden altijd recht in onze schoenen, maar dat komt alleen omdat onze intellectuele eigendom zo goed en gedetailleerd is uitgewerkt door een expert. Je wil toch vermijden dat andere bedrijven met jouw product of jouw naam groot worden”, besluit Valkieser.