WK in Qatar is vooral ook een feest van intellectuele eigendom

Pexels pixabay 46798
Geschatte leestijd
< 3 min
Gepubliceerd

Wie een WK-match op groot scherm wil uitzenden, moet voldoen aan een paar regels. Je moet toelating hebben van de FIFA, je moet een akkoord hebben van de tv-zender in eigen land, bepaalde terminologie of uitdrukkingen moet je verplicht gebruiken en andere moet je vooral vermijden. Dat heeft maar één reden: ook op het WK wemelt het van de intellectuele eigendomsrechten

Best bekeken sportwedstrijd ter wereld


Alle commotie buiten beschouwing gelaten, is het WK voetbal nog altijd de best bekeken sportwedstrijd wereldwijd. En dus is een heleboel wat je ziet en hoort intellectueel beschermd met een auteursrecht. Denk aan de muziek tijdens de openings- en slotceremonie, maar ook de officiële soundtrack, videobeelden, foto’s en algemene huisstijl van het WK. Zo vermijdt de FIFA dat anderen ongevraagd kunnen meesurfen op het succes van het voetbaltornooi.

TV Worldcup
Best bekeken sportwedstrijd ter wereld

Merchandising als businessmodel

Een deel van de uitgaves voor het WK recupereert de FIFA met hun wereldwijde merchandising. Of dat is althans de bedoeling. Maar truitjes, ballen, vlaggen en banners kan je ook makkelijk namaken. Daarom is al het promotiemateriaal van Qatar 2022 beschermd met een modelrecht en/of merkrecht. Zo vermijden ze dat anderen ongestraft hetzelfde materiaal kunnen maken en verkopen. Want anders lopen ze een pak geld mis, natuurlijk.


Geoctrooieerde technologie

Van de doellijntechnologie en VAR-camera’s tot de data van alle spelers op het veld – denk aan balbezit, passing en expected goals. Ook op dit WK maken de FIFA en deelnemende landen gebruik van een pak innovatieve technologie. En die is natuurlijk beschermd met een octrooi.

De grasmat
Zelfs de grasmat is beschermd

Zelfs de grasmat is beschermd

Geen voetbal zonder grasmat. En dus deed de FIFA een beroep op de beste grassoorten. Logisch ook: met vier matchen per dag moet zo’n grasmat bestand zijn tegen een hele reeks opeenvolgende tackles, slidings en schwalbes.

Een kweker wil zijn goeie grassoorten dan ook beschermen met een zogenaamd kwekersrecht. Concreet heeft een kweker dan het alleenrecht op die ene grassoort. Het verschil met een octrooi zit ‘m in de eigenschappen: met kwekersrecht bescherm je de hele plant, met octrooirecht kan je specifieke eigenschappen (als die nieuw en innovatief zijn) beschermen..

‘Wat in bedrijven geldt, geldt ook op het WK: intellectuele eigendomsrechten zijn een meerwaarde voor je business.’

Kortom: met een WK is enorm veel geld gemoeid. Iedereen wil er een graantje van meepikken. Als organisator van zo’n WK zorg je dus maar beter dat je intellectuele eigendom waterdicht is. Want wat in het traditionele bedrijfsleven geldt, geldt ook in het voetbal: intellectuele eigendomsrechten zijn een meerwaarde voor je business.